Loop op een woensdagmorgen eens binnen in de teamkamer. Vergeet niet eerst even naar de vitrine met de uitgestalde Verteltas te kijken en bewonder daarna de zes karren met meer dan 200 Verteltassen. In de teamkamer zit een groep ijverige ouders. Ze knippen, plakken, naaien, borduren, haken, breien, verven en praten, onder enthousiaste begeleiding van teamleden van de Regenboog.  Hier worden nieuwe Verteltassen bedacht en gemaakt, oude tassen worden schoongemaakt en vernieuwd en uitgeleende tassen worden nagekeken en aangevuld. En ondertussen wordt gepraat over onderwijs- en opvoedingsthema's.

Introductie Verteltas in Nederland

Als montessorischool de Regenboog mogen we trots zijn op het Verteltasproject. Josien Branbergen en Joke de Hoogh, leerkracht van een speciale taalklas op De Regenboog, hebben het idee van de Verteltas in Nederland geïntroduceerd. Efrat de Groot, één van de verteltasouders van het eerste uur, heeft het Kenniscentrum Verteltassen opgericht (www.verteltas.nl). In 2006 heeft onze school met het Verteltasproject de Taalunie onderwijsprijs gewonnen! De Taalunie maakte een filmpje over de verteltas op de Regenboog:

 

Wij zijn daarmee een voorbeeldschool voor Taal- en ouderbetrokkenheid.

Doe mee!

Meedoen met het bedenken en maken van Verteltassen is een manier om betrokken te zijn bij je kind en school. Je helpt mee om prachtig materiaal te maken dat gebruikt wordt in de klas (in het ‘Vertelhuisje’ en thuis. Het prentenboek, informatieve boek, de spelletjes, de cd, de knuffels, de handpoppen en de verkleedkleren in de Verteltassen zijn door ouders en leerkrachten met aandacht en zorg bij elkaar gezocht en gemaakt. De Verteltas zelf is elke keer weer een kunstwerk op zich.

We maken en bedenken samen Verteltassen die aansluiten bij de thema’s in de school en passen bij actuele onderwerpen. Zo hebben we onlangs een prachtige Verteltas gemaakt bij het thema ‘inclusief onderwijs’: Sulwe. Via deze link, https://www.hjk-online.nl/sociaal-emotioneel/verteltas-en-inclusief-onderwijs/, leest u het artikel Inclusief onderwijs en de Verteltas dat Joke de Hoogh in september 2023 schreef in het blad HJK: de Wereld van het Jonge kind.

Wil je leren schilderen? Naaien? Haken? Praten over opvoeding en schoolse zaken? Je Nederlands verbeteren? Of kom je gewoon voor de gezelligheid?

U bent van harte welkom bij de Verteltasactiviteiten!